KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

środa, 15 lutego 2012

TŁUSTY CZWARTEK JUŻ JUTRO!!!

       Wielkimi krokami zbliża się "tłusty czwartek". Ja zawsze na ten dzień smażę pączki, robię faworki a czasem robię też oponki.
       Przepis na dobre pączki już podawałam wcześniej.http://moje-proste-gotowanie.blogspot.com/2012/01/do-rozpoczecia-gotowania-nie-wystarcza.html Teraz może podam mój przepis na opony i sprawdzony przepis na faworki.

                  OPONKI


1/2 kg mąki,
1/2 kg sera białego,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3 jajka,
1/2 kostki margaryny,
1 szk cukru,
olej do smażenia,

      Ser należy zmielić i dodać do przesianej mąki. Wszystkie produkty wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, tak jak na kruche.Wyrobione ciasto podzielić na części i rozwałkować na ok. 1 cm grubości placek. W tak rozwałkowanym placku szklanką wykrawamy krążki, a otwory w środku wykrawamy kieliszkiem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Upieczone oponki posypujemy cukrem pudrem gdy trochę wystygną.


                    CHRUST CZYLI FAWORKI


2-2,5 szk mąki,
5 żółtek,
1 łyżka masła,
1 łyżka cukru,
1/2 szk śmietany kwaśnej,
1 łyżeczka spirytusu,
szczypta soli,
olej do smażenia,


        Mąkę przesiać na stolnicę dodać masło i posiekać wszystko nożem. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta makaronowego. Gdy już je wyrobimy, to trzeba je porządnie wybić wałkiem żeby powstały na faworkach podczas pieczenia pęcherzyki. Gdy ciasto jest dobrze wybite, to nasze faworki są bardziej kruche. Wybite ciasto podzielić na części i rozwałkować tak cienko rak to tylko możliwe. Następnie nożem lub radełkiem kroimy nasze ciasto na paski ok. 12 cm długie a szerokie na 4 cm. Każdy prostokąt przecinamy jaszcze na środku, ale w taki sposób żeby go nie przeciąć i przez to nacięcie przewlec jeden koniec prostokąta. Tak przygotowane faworki wrzucać na rozgrzany olej. Możemy do tego celu wykorzystać olej ze smażenia pączków lub oponek jeżeli nie jest za bardzo przypalony. Aby olej mniej się palił ja do smażenia pączków czy też faworków daję plastry ziemniaka. Usmażone ziemniaki smakują podobnie jak popularne frytki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kreple

http://katalog.nextforum.pl



















  










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz