KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

środa, 8 lutego 2012

KRUPNIK I RACUSZKI

       Na tak mroźny dzień jak dzisiejszy, najlepsza będzie zupa rozgrzewająca, a co najważniejsze pożywna. Przychodzą mi na myśl dwie takie zupy: gulaszowa i krupnik. Z racji tego, że ja nie zawsze gotuję mięso na drugie danie ,ugotuję dziś właśnie krupnik na kości karkowej i racuszki. Krupnik będzie z ziemniakami, więc nie muszę ich gotować na drugie danie. Każda pani domu gotuje krupnik po swojemu. Ja tu też nie będę wyjątkiem. A robię go tak:" proste gotowanie"

         ZUPA KRUPNIK

  kość karkowa,
  2 marchewki,
  1 pietruszka,
  ćwiartka selera,
  listek laurowy,
  kilka ziaren ziela angielskiego,
  kilka ziaren pieprzu,
  kasza gruba jęczmienna,
  3 średniej wielkości ziemniaki,
  por,
  sól,

   Kość płuczemy, wstawiamy do garnka i zalewamy zimną wodą, wstawiamy na gaz i gotujemy. Dodajemy przyprawy: listek, ziele, pieprz. Gdy się chwilę pogotuje zbieram szumowiny i dodaję marchew, pietruszkę i seler. Jak się już trochę pogotuje dodaję pora i doprawiam do smaku solą. Gdy warzywa są miękkie wyjmuję je, a marchew ścieram na grubych oczkach. Wyjmuję kość i obieram z mięsa jak jest co obrać. Do wywaru wsypuję kaszę, ja robię to na wyczucie, tak mniej więcej 4-5 łyżek na ok. 1,5 litra wywaru. Do kaszy wrzucam jeszcze obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Wszystko gotuję ok. 20 minut, w zależności od tego jak długo się będzie gotować kasza i ziemniaki. Gdy wszystko jest miękkie, wrzucam marchew i mięso. Zupę wylewam na talerze i posypuję pokrojoną natką pietruszki.


  Każda z nas na pewno wie jak się robi racuszki. Ale może sposób w jaki ja to robię jest Wam nie znany. Ten przepis dostałam od szwagierki. Pracowała kiedyś w gastronomi i Ona tak je robi:

            RACUCHY


  duży jogurt naturalny,
  2 jajka,
  mąka pszenna,
  2 łyżki cukru,
  cukier waniliowy,
  jabłka,
  olej do smażenia,

    Wlewamy jogurt do naczynia w którym będziemy robić racuchy. Do jogurtu wbijamy jajka, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy oba cukry i wsypujemy mąki tyle ile zabierze. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach dodajemy do masy jogurtowej, lekko mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Po usmażeniu, wykładam placuszki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby obciekły z z tłuszczu. Ja podaję je posypane cukrem pudrem.
www.google.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz