KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

wtorek, 7 lutego 2012

POMYSŁ NA PROSTY OBIAD

       Dziś jak zwykle, mamy ten sam problem, co tu ugotować, i żeby wszystkim smakowało?
       Z wczorajszego obiadu, a raczej zupy zostało mi jeszcze trochę wywaru. Mam już fajny pomysł na dobry obiad. Zupa ogórkowa z ryżem i filet z kurczaka w cieście a do tego marchewka duszona z czosnkiem.
       Zaczynamy.
Zupę ogórkową chyba każda lub każdy z nas wie jak się robi. Ale ja opiszę jak się ją robi u mnie w domu.

                   ZUPA OGÓRKOWA

 ok. 1 litr wywaru z kości,
4-5 średniej wielkości ogórki kiszone,
słodka śmietana,
koperek,

   Zagotować nasz wywar bądź rosół i dodajemy starte na dużych otworach ogórki. Gotujemy aż ogórki będą miękkie. Sprawdzamy czy jest dostatecznie kwaśna, jeżeli nie to ja dolewam wody z pod ogórków. Gdy jest takie jak być powinno to wlewam trochę słodkiej śmietanki. Gotową zupę posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.

          FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE

   1 duży pojedynczy lub mały podwójny filet z kurczaka,
   2 jajka,
   2 łyżki majonezu,
   1 łyżka maki ziemniaczanej,
   1 łyżka mąki zwykłej,
   sól, pieprz, ząbek czosnku,

     Jajka lekko ubijamy blenderem lub mikserem, dodajemy majonez i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy obie mąki i wszystko razem mieszamy. Do tak powstałego ciasta dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem i wciskamy ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy, możemy dodać trochę magi i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie smażymy placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu nakładając łyżką placuszki.


          MARCHEWKA Z CZOSNKIEM


  4-5 średnie marchewki,
  3-4 ząbki czosnku,
  0,5 szk wody,
  sól, pieprz, (może być Vegeta),
  2 łyżki oleju,  

     Obraną marchewkę kroimy w niewielkie słupki. Czosnek drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, uważamy żeby się nie przypalił tylko przyrumienił. Do zrumienionego czosnku wsypujemy marchewkę, wymieszamy wszystko razem i chwilę dusimy. Przyprawiamy pieprzem i solą, wlewamy wodę i dusimy jeszcze ok 20 min. Marchewka ma być krucha ale nie za miękka.
     Naprawdę warto ją wypróbować, jej delikatny słodkawy smak doskonale się komponuje z aromatycznym czosnkiem, którym przeszła oliwka. Jeżeli lubisz bardziej ostrzejsze smaki to można dodać więcej czosnku.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz