KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

sobota, 18 lutego 2012

SCHABOWY W INNEJ PANIERCE

      Zapewne wielu z nas, nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. W moim domu często on gości, ale staram się go panierować na różne sposoby. Wielu z nas panieruje kotlet w bułce tartej, ale są jeszcze inne sposoby. Ja często panieruję je w zwykłych śniadaniowych płatkach kukurydzianych:
      Na talerz wsypujemy płatki kukurydziane i je rozgniatamy. Rozbite i przyprawione solą i pieprzem kotlety najpierw obtaczamy w rozbełtanym jajku a potem obtaczamy w płatkach. Starajmy się to robić tak, żeby panierka dobrze przyległa na kotlet. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ja polecam smażyć je na smalcu, gdyż mają lepszy smak.

     Kolejnym pomysłem na inne kotlety schabowe, to kotlety z pieczarkami.

    Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      Kotlety obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron.
    Tak przygotowane pieczarki nakładamy na usmażony kotlet, a na pieczarki starty na tarce ser lub plaster i chwilę zapiekamy, aż ser się roztopi.

     Następnym moim pomysłem na kotlety schabowe, to schabowe w cieście serowym.

   Do rozbełtanego jajka dodajemy starty na tarce żółty ser i w tym cieście obtaczamy rozbite i przyprawione kotlety.Smażymy na złoty kolor z obu stron.

      Nasze kotlety podajemy z dowolną surówką lub sałatką.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Schab








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz