Zapewne wielu z nas, nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. W moim domu często on gości, ale staram się go panierować na różne sposoby. Wielu z nas panieruje kotlet w bułce tartej, ale są jeszcze inne sposoby. Ja często panieruję je w zwykłych śniadaniowych płatkach kukurydzianych:
Na talerz wsypujemy płatki kukurydziane i je rozgniatamy. Rozbite i przyprawione solą i pieprzem kotlety najpierw obtaczamy w rozbełtanym jajku a potem obtaczamy w płatkach. Starajmy się to robić tak, żeby panierka dobrze przyległa na kotlet. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ja polecam smażyć je na smalcu, gdyż mają lepszy smak.
Kolejnym pomysłem na inne kotlety schabowe, to kotlety z pieczarkami.
Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kotlety obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron.
Tak przygotowane pieczarki nakładamy na usmażony kotlet, a na pieczarki starty na tarce ser lub plaster i chwilę zapiekamy, aż ser się roztopi.
Następnym moim pomysłem na kotlety schabowe, to schabowe w cieście serowym.
Do rozbełtanego jajka dodajemy starty na tarce żółty ser i w tym cieście obtaczamy rozbite i przyprawione kotlety.Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Nasze kotlety podajemy z dowolną surówką lub sałatką.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Schab
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz