KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

wtorek, 14 lutego 2012

PRZYGOTOWUJEMY COŚ DOBREGO DO CHLEBA

      Już od bardzo dawna nie kupuję do chleba w sklepie wędliny. Ta w sklepach, która jest tania, bardzo często jest przesolona i gdy posiedzi trochę w lodówce, robi się obślizła i nie apetyczna. Te smaczniejsze, są przeważnie przeważnie droższe.
     Ja dla swojej rodziny staram się sama robić coś dobrego do chleba. Najczęściej robię, a raczej piekę pasztet i pieczeń rzymską. Te wyroby bardzo smakują mojemu mężowi, a on jest dość grymaśny. Może dla odmiany podam dzisiaj właśnie przepisy jak ja przyrządzam pasztet i pieczeń rzymską.

                       PASZTET DROBIOWY

1,5 kg kurczaka lub 0,5 kury mięsnej (kura jest lepsza),
30 dkg. wątróbki drobiowej,
5 dkg suszonych grzybów lub 15 dkg pieczarek,
15 dkg słoniny,
mały seler,
pietruszka,
cebula,
marchew,
czerstwa bułka,
4 jajka,
pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól,
bułka tarta do formy,

       Kurczaka lub kurę  podzielić na części, wypłukać włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodajemy oczyszczone warzywa, słoninę, namoczone grzyby, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
      Wątróbkę i pokrojoną cebulkę poddusić w małej ilości wywaru z kurczaka.
      Bułkę namoczyć w zimnym wywarze. Przestudzone i obrane mięso, wątróbkę, słoninę, bułkę oraz grzyby zemleć w maszynce na gęstym sicie. Do tak powstałej masy wbijamy jajka, szczyptę gałki, imbir, pieprzymy i solimy do smaku. Wyrabiamy na gładką masę. Formy natłuścić najlepiej smalcem i wysypać bułką tartą, napełniamy je masą do 3/4 wysokości. Pice w temp 180 C ok 60 min. Gdy przestygną należy wyjąć z formy.



                  PIECZEŃ RZYMSKA

1,5 kg łopatki,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
masło,
sól, pieprz, tymianek
1 jajko,
bułka tarta,


    Mięso zmielić w maszynce ma średnim sitku. Cebulkę drobno pokroić w kostkę i dodać do roztopionego masła, podsmażyć na złoty kolor. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą ok.2-3 łyżki. Dodajemy przyprawy: sól, sporo pieprzu, tymianek i wyrabiamy na gładką masę. Najeży dobrze wyrobić. Masę mięsną wkładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy w 200 C ok. 1 godziny.
    Jeżeli nasze mięso potrzebuje więcej czasu do pieczenia to możemy je dłużej potrzymać. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy to jest upieczone.
   Pieczeń rzymską możemy podawać na ciepło i na zimno. Ja ją daję  moim bliskim do kanapek.


 Przygotowanie tych dwóch rzeczy wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić, widząc potem zadowolone miny naszych bliskich. Zawsze lepiej jest zjeść coś smacznego i zdrowego. Naprawdę polecam te dwie potrawy z całego serca. Wypróbuj, a jestem pewna że będziesz je często robić.
www.google.pl












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz