KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

czwartek, 23 lutego 2012

DUSZONA WĄTRÓBKA


      Z pewnością nie raz robiłaś na obiad wątróbkę. Tradycyjnie, duszonej z cebulą. Przeważnie była ona ciężkostrawna i dusząca. Wersja wątróbki którą chcę zaproponować, często gości w moim domu, odkąd przeczytałam o niej w jakimś piśmie z przepisami kulinarnymi. Jest to nie drogie danie, smaczne i sycące. Gwarantuję, że jak raz ją zrobisz, to będziesz ją od teraz robić zawsze. W moim  domu wszystkim ona bardzo smakuje.  Jeżeli ktoś z twoich domowników nie lubi wątróbki, to z apetytem będzie zajadał się sosem jaki powstał z jej duszenia i warzywami, w których się dusiła.
        Zaznaczam jeszcze raz, że przepis nie jest mojego autorstwa. Ja  tylko chcę przedstawić jak można zrobić smaczną wątróbkę, inaczej niż do tej pory robiliście.
        Zatem do dzieła.

          DUSZONA WĄTRÓBKA Z WARZYWAMI

   1 kg wątróbki,
   1 l mleka,
   20 dkg smalcu lub oliwy,
   1 łyżka masła,
   2 marchewki,
   1 pietruszka,
   2 cebule,
   kawałek selera,
   2 kostki bulionowe,
   20 dkg pieczarek,
   2 ogórki kiszone lub korniszony,
  1/2 szk śmietany 9%,
  mąka,
 przyprawy: sól, pieprz, szczypta curry, szczypta imbiru, kilka tłuczonych ziaren jałowca  i ziela angielskiego, listek laurowy, kminek.


      Oczyszczoną wątróbkę moczymy w mleku ok. 30 minut. Możemy pomoczyć ją dłużej. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Tak samo robimy z ogórkami. Cebulę kroimy w półplasterki, a oczyszczone grzyby w kostkę.
      Wątróbkę płuczemy i osączamy, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy ma mocno rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wkładamy przygotowane warzywa. Dusimy pod przykryciem, aż będą półtwarde.
      Na drugiej patelni smażymy na maśle pieczarki nie solimy. Gdy warzywa są gotowe dodajemy do nich wątróbkę,  pieczarki i przyprawy. Dusimy 15-20 minut. Podlewamy bulionem z kostek (może być rosół), dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę.
      Wątróbkę możemy podawać z ziemniakami, doskonale też smakuje z chlebem.
http://www.katalog-stron.altb.pl/



http://katalog.nextforum.pl/











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz