poniedziałek, 20 lutego 2012
ROLADKI Z KARCZKU
Na pewno nie raz robiłaś roladki. Tradycyjnie z wołowego mięsa. Ja tak samo jak Ty, drogi czytelniku tego artykułu. Mięso na roladki wołowe trzeba porządnie rozbić, a do tego długo się duszą. Ja też je robiłam z mięsa wołowego. Moja mama często robi je ze schabu. Ja ostatnio postanowiłam zrobić mały eksperyment, i zrobiłam roladki z karczka. Nie dość że cię szybko udusiły, to jeszcze wybornie smakowały.
Wypróbuj, na pewno zasmakują wszystkim w twoim domu.
Z pewnością wiesz jak się je robi, ale ja chcę tu podać jak ja to zrobiłam. Może inaczej ja to robię niż Ty?
ROLADKI Z KARCZKU
4 większe plastry karczka,
4 plasterki wędzonego boczku ( może być surowy, ale lepszy jest wędzony),
2 cebule,
1 ogórek kiszony,
1 mała marchewka,
musztarda,
sól, pieprz,
wykałaczki,
smalec do smażenia,
Najlepiej dzień wcześniej rozbić plastry karczku, posolić, popieprzyć i posmarować z jednej strony musztardą. Nie smarujemy grubo, tylko tak żeby było widać że jest posmarowane. Jeżeli robimy je w tym samym dniu, to na ok. 2 godz. wynieść do zimnego miejsca lub wstawić do lodówki.
Kładziemy nasze plastry karczku na desce musztardą do góry, na to kładziemy plaster boczku.
Ogórka i marchew kroimy w słupki średniej grubości a jedną cebulę w pół plasterki. Na boczek układamy 2 słupki ogórka i marchewki, a na to parę krążków cebuli. Całość zwijamy dość szczelnie i spinamy z obu stron wykałaczką.
W rondlu rozgrzewamy smalec lub inny tłuszcz który nam odpowiada. Wkładamy roladki do dobrze rozgrzanego tłuszczu zwinięciem do spodu i zrumieniamy z każdej strony.
Gdy już roladki są zrumienione przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 1-1,5godz.
Jeżeli to jest konieczne możemy trochę podlać wodą, żeby nie przypalić naszych roladek. Jak już roladki są prawie gotowe to dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę aby trochę zagęścić sosik. Chwilę podsmażamy i jeszcze na chwilę dusimy.
Tak przygotowane roladki dodajemy z ziemniakami i sałatką. Najlepiej smakują s czerwoną kapustą. Ja ostatnio je podałam z sałatką z kapusty pekińskiej, też świetnie smakowały. Polecam.
http://www.katalog-seo-max.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz