Może zaprezentuję jak ja gotuję kapuśniak. Kapuśniak w sumie gotuje się bardzo prosto. Ja go gotuję tak:
KAPUŚNIAK
ok. 1 litr rosołu lub innego wywaru z kości (najlepiej z karkowej lub żeberek wędzonych),
50 dkg kapusty kiszonej,
1 cebula,
3-4 ziemniaki,
1 łyżka smalcu,
Gdy nie mamy rosołu a mamy np. wędzone żeberka to gotujemy najpierw na nich wywar, tak jakbyśmy gotowały normalnie rosół. Opłukane żeberka wkładamy do garnka z wodą, wstawiamy żeby się gotowało, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz. Gdy się chwilę pogotuje ja dokładam marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Przyprawiamy solą do smaku. Gdy mięso na żeberkach jest miękkie, to cały rosół przecedzam i obieram mięso z kości. Do czystego wywaru dodaję pokrojona kapustę i gotujemy ok. 1 godz. aż kapusta będzie miękka.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na złoty kolor, i dodajemy do kapusty.
W oddzielnym garnku gotujemy obrane i pokrojone z kostkę ziemniaki, i gdy są miękkie dodajemy do zupy.
Mięso obieramy z kości i też dodajemy do nasze gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę gotujemy o. 5 min.
Jeżeli chcemy, to możemy ugotować ziemniaki w całości. Wtedy będziemy ich potrzebować trochę więcej, w zależności od tego ile jest nas w domu i ile zjemy. Wtedy ja ich nie dokładam do kapusty, tylko daję na talerz i zalewam kapuśniakiem.
Zrobiłyśmy takim sposobem zupę, pora na drugie danie. W zupie były ziemniaki, to na drugie ich nie będzie. Będzie za to bardzo zdrowa kasza.
Kaszę możemy podawać na różne sposoby. W moim domu lubimy ją w tej postaci.
KASZA Z MIĘSEM
30 dkg. mięsa gulaszowego,
2 szk kaszy jęczmiennej średniej lub grubej,
1-2 cebule,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
woda, olej,
Na rozgrzany tłuszcz dajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dokładamy drobno pokrojone mięso. Gdy mięso jest miękkie, wsypujemy kaszę i mieszamy żeby wchłonęła cały tłuszcz. Kaszę zalewamy wodą ( 2-3 szklanki), tak żeby wszystko pokryło, całość gotujemy na małym ogniu,aż kasza będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ziołami. Kasza najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem lub sałatką z kiszonej kapusty.
PODANE PROPOZYCJE SĄ DLA 3-4 OSOBOWEJ RODZINY (osoby dorosłe)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz