KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

piątek, 7 grudnia 2012

Żurek 

Postaram się wytłumaczyć jak samemu u kisić żurek  i potem go przyrządzić ...
Na początku należy zakupić mąkę żurkową .Do słoika litrowego albo do kamionkowego naczynia wsypać 5 -6 łyżek stołowych mąki żurkowej ,całość zalać przestudzoną osoloną letnią wodą z gotowanych ziemniaków i zamieszać.
Jeżeli mamy mało wody możemy to uzupełnić na drugi dzień .Słoik lub kamionkowe naczynie przykrywamy spodkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Po dwóch dniach dodajemy 2-3 obrane ząbki czosnku .Żurek kisimy aż będzie klarowny.
Gdy żurek jest już ukiszony,przygotowujemy wywar z warzyw odcedzamy go do osobnego naczynia i wlewamy cały ukiszony żurek gotujemy doprawiamy zielem angielskim ,liściem laurowym  i pieprzem do smaku ! 
Ten przepis jest typowo wigilijny w powszednie dni stosuje do żurku wywar z wędzonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz