Karp ryba! PYSZNA!!
Karp to bardzo pyszna rybka ,ale trzeba umieć go zrobić .Mój sposób może banalny ale sprawdzony. Karpia trzeba zakupić najlepiej prosto od hodowcy ,chociaż ten z marketu też będzie .
Rybkę sprawić bardzo dobrze wyczyścić podzielić .Następnie zrobić solankę 10 l wody i kilka łyżek stołowych soli kuchennej i zamoczyć kawałki ryb .Moczyć rybę około godziny aż zejdzie szlam następnie płuczemy kawałki w czystej wodzie czynność możemy powtórzyć ,gdy szlam z ryby zejdzie osuszamy kawałki karpia i lekko nasalamy , odstawiamy do zimnego miejsca na 24 godziny .PO upływie doby kawaki ryb płuczemy bardzo dobrze i możemy smażyć lub zamrozić.
JAK UPIEC?Pierwsze oprószamy mąką kawałki ryb potem zamaczamy w rozkłóconym jajku i do bułki tartej .
Tak przygotowane ryby kładziemy na blachę posmarowaną masłem lub olejem układamy na każdym kawałku trochę masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 c pieczemy aż bułka na rybie się ze złoci lub około 40 min.
PRZEPIS NA 3,4 KARPIE
A akurat święta minęły :)
OdpowiedzUsuń