KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

czwartek, 6 grudnia 2012

                                  Karp ryba! PYSZNA!!

 Karp to bardzo pyszna rybka ,ale trzeba umieć go zrobić .Mój sposób może banalny ale sprawdzony. Karpia trzeba zakupić najlepiej prosto od hodowcy ,chociaż  ten z marketu też będzie .
Rybkę sprawić bardzo dobrze wyczyścić podzielić .Następnie zrobić solankę 10 l wody i kilka łyżek stołowych soli kuchennej i zamoczyć kawałki ryb .Moczyć rybę około godziny aż zejdzie szlam następnie płuczemy kawałki w czystej wodzie czynność możemy powtórzyć ,gdy szlam z ryby zejdzie osuszamy kawałki karpia i lekko nasalamy , odstawiamy do zimnego miejsca na 24 godziny .PO upływie doby kawaki ryb płuczemy bardzo dobrze  i możemy smażyć lub zamrozić. 
JAK UPIEC?
Pierwsze oprószamy mąką kawałki ryb potem zamaczamy w rozkłóconym jajku i do bułki tartej .
Tak przygotowane ryby kładziemy na blachę posmarowaną masłem  lub olejem układamy na każdym kawałku trochę masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 c pieczemy aż bułka na rybie się ze złoci  lub około 40 min.
PRZEPIS NA 3,4 KARPIE
                                                  

1 komentarz: