ZUPA PIECZARKOWA
1 mała cebula,
25-30 dkg pieczarek,
ok. 1 litr wywaru z kości lub rosołu,
10 ml słodkiej śmietany,
trochę masła,
Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na roztopione masło.
Ja, żebym miała mniej zmywania, to roztapiam masło w garnku, w którym będę gotować zupę. Cebulę szklimy, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażamy i dolewamy nasz wywar. Gotujemy aż pieczarki będą miękkie. Gdy pieczarki są ugotowane doprawiamy do smaku. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy aby ją zahartować, mieszamy i całą zawartość wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub lanym ciastem.
PLACKI ZIEMNIACZANE
10-15 ziemniaków (w zależności ile mamy ich zrobić),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 szk. słonecznika łuskanego,
1 szk. płatków owsianych górskich,
2 jajka,
sól, pieprz,
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, jajka, słonecznik i płatki, wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażymy na rumiano. W moim domu podaję je z kwaśną śmietaną lub keczupem. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Moja teściowa miała, zawsze problem z żołądkiem gdy jadła tradycyjne placki ( z mąką), gdy zaczęłyśmy robić je w takiej postaci dolegliwości żołądkowe ustąpiły. Wprost zajada się nimi i nic jej nie ma.
Chciałam zaznaczyć, że przepis nie jest wymyślony przeze mnie, gdzieś go przeczytałam. Polecam go moim znajomym i teraz polecam go na moim blogu. Naprawdę warto go wypróbować, bo placki są rumiane i chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz