Z pewnością czasem się zastanawiasz, co zrobić z resztkami mięs, które pozostały z przedniego dnia. Piekłaś kurczaka lub inne mięso i trochę tego zostało. Jest go za mało do podziału dla całej rodziny a przecież tego nie wyrzucimy.
Oto prosty sposób na szybkie i oszczędne drugie danie.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z RESZTEK MIĘSA
Upieczone, uduszone, usmażone względnie ugotowane mięso,
ok. 250 gr makaronu świderki lub kolanka (może być inny grubszy),
cebula,
20 dkg. pieczarek,
20 dkg. sera żółtego,
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i dodajemy do cebuli gdy jest zrumieniona. Razem dusimy do miękkości i aż odparuje woda z pieczarek, lekko podsmażamy, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli i pieczarek i jeszcze chwilę razem smażymy.
Makaron gotujemy wg przepisu (powinien być lekko twardy), odcedzamy i dajemy z powrotem do tego samego garnka w którym się gotował. Do makaronu dajemy nasze mięso z cebulą i pieczarkami i dokładnie mieszamy. Polewamy sosem beszamelowym. Przekładamy do wysmarowanego i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut aż ser się roztopi.
SOS BESZAMELOWY
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1,5 szklanki mleka,
starta gałka muszkatołowa,
sól i pieprz,
Masło roztapiamy na małym ogniu, gdy tylko się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy (najlepiej trzepaczką), uważamy żeby się nie przypalił. Gdy tylko mąka się połączy z masłem dolewamy pomalutku mleko cały czas mieszając, czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Dajemy z powrotem na mały ogień doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając.
Oczywiście możesz zrobić po swojemu sos ja go robię w taki sposób i zawsze mi się on udaje.
SMACZNEGO!!!
Bardzo smaczne zrobiłam według tego przepisu i wszystkim w domu smakowało dziękuję!!
OdpowiedzUsuńCieszę się że Wam smakowało. Pozdrawiam i dziękuję:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka bardzo smaczna,ja dodałam jeszcze czerwona paprykę i brokuł.Palce lizać :)
OdpowiedzUsuń