KAMPANIA SPOŁECZNA

KAMPANIA SPOŁECZNA
FUNDACJA DZIECI NICZYJE

piątek, 7 grudnia 2012

Żurek 

Postaram się wytłumaczyć jak samemu u kisić żurek  i potem go przyrządzić ...
Na początku należy zakupić mąkę żurkową .Do słoika litrowego albo do kamionkowego naczynia wsypać 5 -6 łyżek stołowych mąki żurkowej ,całość zalać przestudzoną osoloną letnią wodą z gotowanych ziemniaków i zamieszać.
Jeżeli mamy mało wody możemy to uzupełnić na drugi dzień .Słoik lub kamionkowe naczynie przykrywamy spodkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Po dwóch dniach dodajemy 2-3 obrane ząbki czosnku .Żurek kisimy aż będzie klarowny.
Gdy żurek jest już ukiszony,przygotowujemy wywar z warzyw odcedzamy go do osobnego naczynia i wlewamy cały ukiszony żurek gotujemy doprawiamy zielem angielskim ,liściem laurowym  i pieprzem do smaku ! 
Ten przepis jest typowo wigilijny w powszednie dni stosuje do żurku wywar z wędzonki.

czwartek, 6 grudnia 2012

                                  Karp ryba! PYSZNA!!

 Karp to bardzo pyszna rybka ,ale trzeba umieć go zrobić .Mój sposób może banalny ale sprawdzony. Karpia trzeba zakupić najlepiej prosto od hodowcy ,chociaż  ten z marketu też będzie .
Rybkę sprawić bardzo dobrze wyczyścić podzielić .Następnie zrobić solankę 10 l wody i kilka łyżek stołowych soli kuchennej i zamoczyć kawałki ryb .Moczyć rybę około godziny aż zejdzie szlam następnie płuczemy kawałki w czystej wodzie czynność możemy powtórzyć ,gdy szlam z ryby zejdzie osuszamy kawałki karpia i lekko nasalamy , odstawiamy do zimnego miejsca na 24 godziny .PO upływie doby kawaki ryb płuczemy bardzo dobrze  i możemy smażyć lub zamrozić. 
JAK UPIEC?
Pierwsze oprószamy mąką kawałki ryb potem zamaczamy w rozkłóconym jajku i do bułki tartej .
Tak przygotowane ryby kładziemy na blachę posmarowaną masłem  lub olejem układamy na każdym kawałku trochę masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 c pieczemy aż bułka na rybie się ze złoci  lub około 40 min.
PRZEPIS NA 3,4 KARPIE